preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Dječji festival

Bit festivala

   Dječji festival OŠ Strahoninec otpočetka je zamišljen kao projekt u kojem nema natjecanja, ali u kojem se prezentiraju djeca koja su najbolja u pjevanju, plesu, likovnom i literarnom izražavanju. Festival se održava jednom godišnje i svaki se put prije odabira radova, pjevača i plesača radi stroga selekcija djece koju provode učitelji glazbene kulture, likovne kulture i hrvatskog jezika. Dakle, prezentiraju se samo najbolji radovi i najbolji pjevači i plesači.
   Svake je godine zadana tema festivala kako bismo izbjegli šarolikost i kič, a ujedno da bismo program lakše sklopili u skladnu cjelinu.
   Festival redovito prati prezentacija koja se projicira na video-zidu i koja fotografijama, crtežima i tekstom prati sadržaj festivala. U tehničkom smislu prisutno je i ozvučenje, fotograf i snimatelj video-materijala. Svaki festival popraćen je i konferansom - za jedan festival konferansu smo snimili unaprijed i reproducirali je za vrijeme festivala.
   Za prva tri festivala s temama "Glazba animiranog filma I. i II." i "Ljubav" kao glazbenu podlogu koristili smo matrice koje su izrađivali učitelji, a za posljednja dva s temom "Etno glazba Međimurja" angažirali smo band.
   Svi festivali su zvučno zabilježeni osim 3. s temom "Ljubav". Za posljednji smo festival angažirali profesionalni digitalni tonski studio kako bismo zvuk zabilježili kvalitetno.
   Ovaj projekt ima i humanitarnu namjenu - dobrovoljni prilozi posjetitelja festivala koriste se za opremanje škole. Do sada je za školu kupljeno nekoliko mikrofona, metronom, udaraljke, zvučnici za razglas, razni kablovi i oprema za razglas, DVD uređaj, televizor, digitalni fotoaparat i veliki izložbeni akvarij.
   Brinemo da svaki festival bude zabilježen u medijima (podržavaju nas županijski tjednici i Čakovečka televizija), a i u školskom listu "Klopotec" pisali smo o festivalu.
Ipak, prije svega, festival je namijenjen djeci - za učenje i usavršavanje znanja i vještina u glazbi, jeziku, plesu i likovnom izražavanju, ali i za razonodu i međusobno druženje.

5. dječji festival OŠ Strahoninec

   Ovaj je festival bio organizacijski najsloženiji jer je održan u Centru za kulturu u Čakovcu. U proračunu je isto tako najteži pa smo se obratili mnogima da nam financijski oko njega pomognu (Grad Čakovec pokrio je troškove najma dvorane CZK, sitotisak Printex je sponzorirao promotivne majice, tiskara Kron sponzorirala je tisak plakata i pozivnica, mesnica Kiš sponzorirala je velik dio domjenka nakon festivala, uključili su se i Međimurje beton i Međimurje plin, kao medijski pokrovitelji pokrili su nas listovi "Međimurje" i "Međimurske novine", Čakovečka televizija i izdavačka kuća Profil; Vjeran Žganec-Rogulja i Zlatko Vrzan besplatno su nam ustupili usluge fotografiranja festivala).
   Ovaj je festival tematski bio opet vezan za etno glazbu Međimurja, ali znatno je proširen i puno dublje i studioznije napravljen od 4. festivala. Kao kruna svega, Profil je odlučio izdati u svojem stručnom časopisu "Metodički Profili" članak, knjigu i multimedijalni CD-ROM nastao na temelju ovog festivala.

Više o ovom projektu možete pročitati OVDJE.

 

4. dječji festival OŠ Strahoninec

   U svibnju 2007. organiziran je 4. po redu Dječji festival s temom etno glazba Međimurja. Novine u festivalu su sljedeće: više se ne izrađuju glazbene matrice koje se puštaju na playback, već je angažiran band koji uživo prati dječje pjevanje. Isto tako - ove je godine festival autorski obilježen - učitelji Aleksandar Rebernik i Davor Žerjav autori su (tj. prerađivači) većine etno obrada tradicionalnih međimurskih pjesama. Uz njih se još nalaze Ladislav Varga i Krunoslav Lajtman za dvije skladbe.
   Kao gosti festivala nastupili su Marko Žerjav (gitara) i Ladislav Varga (klarinet) koji su svirali međimurske etno obrade sa svojeg albuma "Međimurski zdenci". Taj je album bio nominiran za diskografsku nagradu Porin.
   Dobrovoljnim prilozima roditelja sakupilo se oko 3000 kuna za koje je kasnije nabavljen i u pogon stavljen školski akvarij. Ovaj je festival snimala Čakovečka televizija i emitirala ga u svojem programu.

3. dječji festival OŠ Strahoninec

   Već treću godinu za redom u školi se održava Dječji festival - glazbena manifestacija koja je zaživjela zbog velikog zanimanja djece za pjevanje, ples i glazbu. Ove su se godine izvodile samo ljubavne pjesme, a osvježenje u programu bile su mažoretkinje. Prikupljeno je 2000 kuna za koje je kupljen još jedan digitalni fotoaparat za školu. Ove se godine festival nije snimao na CD.

2. dječji festival OŠ Strahoninec

   U poslijepodnevnim satima u srijedu 20. travnja 2005. u OŠ Strahoninec drugu je godinu za redom održan glazbeni festival na temu Glazba animiranog filma. Projekt je to koji je osmislila i provela moja malenkost uz svesrdnu pomoć učitelja glazbe Klaudije Vidović i Aleksandra Rebernika, učiteljice Jelene Okun (voditeljice ritmičke grupe) i učiteljice Katarine Sabolek (likona kultura). U programu su sudjelovala dva zbora (mali i veliki), vokalna grupa, ritmička grupa i brojni solisti (Vanda Kipke, Roberta Zadravec, Petra Zdolec, Antonija Švec, Petra Bakšaj, Martina Radek, Anja Sinko, Andreja Poljanec, Martina Mlinarić, Ivana Marciuš, Kristina Horvat, Igor Šipek i Đanino Talan).
   Festival je koncipiran tako da je tematski određen i (što je još važnije) tako da se kod odabira glazbe traže samo kvalitetna i umjetnički vrijedna ostvarenja. Nažalost, glazbeni ukus djece nije baš često pod stručnim nadzorom i usmjeravan prema vrijednoj glazbi. Pri odabiru pjesama za Dječji festival OŠ Strahoninec vodio sam se mišlju da je za djecu dobro samo ono najbolje i umjetnički najvrednije. Sve pjesme koje su djeca Strahoninca i Savske Vesi izvela namijenjene su upravo njima, a mogu se čuti u mnogobrojnim uspješnicama Disneya i Dreamworksa (Mala sirena, Legenda o medvjedu, Pocahontas, Princ od Egipta, Shrek, Spirit, Kralj lavova, Aladdin). Izvedene su i pjesme domaćih autora (Tomica Simović, Davor Gobac).
   Na festivalu je otpjevana i jedna moja autorska skladba pa se i raspisao natječaj po kojem i djeca OŠ Strahoninec mogu dati svoje pjesničke radove učiteljima na glazbenu obradu. Već ima zainteresirane djece s gotovim pjesmama (i viši i niži razredi). Za sljedeću godinu najavljena je ljubav kao tema Dječjeg festivala i sva su pjesnički nadarena djeca škole pozvana da kao autori daju svoj doprinos.
   Cjelokupni program festivala prethodno je snimljen na CD. Zahvaljujući sponzorstvu Dejana Drabića i tvrtke RIP d.o.o. (koji su školi poklonili 100 CD-a i pobrinuli se za tisak), školi koja je sufinancirala festival i od prodanih ulaznica sakupljeno je oko 3600 kuna. S tim novcima pojačan je školski razglas s još dva zvučnika (plus oprema), kupljene su nove instalacije za razglas i aluminijski kofer za kabele. Prošle je godine od prihoda kupljen DVD uređaj, dva širokopojasna mikrofona, slušalice za snimanje i instalacije za razglas. Zahvaljujući novim donacijama roditelja i onih posjetitelja festivala koji daju dobrovoljne novčane priloge naredni festivali bit će još kvalitetniji. Cijeli je festival snimala Čakovečka televizija pa svi zainteresirani program festivala mogu pogledati na njihovom programu ili kod njih nabaviti VHS ili DVD.
   Škola ne bježi od mogućih sponzora (privatnih poduzetnika ili ljudi koji žele ulagati u obrazovanje). Svi zainteresirani ste dobrodošli. Ulažete u potpuno autentičan školski proizvod s napomenom da niti jedan učitelj nije za svoj dodatni trud htio primiti bilo kakvu novčanu naknadu. No, ideja da recimo djeca koja su sudjelovala u programu za nagradu dobiju keksiće i sokove (možda koji maleni darak) od sponzora, mislim da i nije loša.
Davor Žerjav1. dječji festival OŠ Strahoninec

   Za vrijeme proljetnih praznika 18. travnja 2004. školski hol je bio prepun. Razlog tome bio je Dječji festival na kojem su nastupili učenici naše škole. Tema ovog festivala bila je glazba animiranog filma pa su se pjevale pjesme iz crtanih filmova i to iz Kralja lavova, Anastazije, Male sirene, Šegrta Hlapića, Malih letećih medvjedića, Herkula, Tarzana, Ljepotice i zvijeri, Mulan, Zvonka, Knjige o džungli, Snjeguljice i Tri prašćića. Na festivalu su sudjelovali mali zbor pod ravnanjem učitelja Damira Rodigera, veliki zbor pod ravnanjem učiteljice Klaudije Vidović te solisti iz nižih i viših razreda. Bilo je tu i plesnih točaka za koje se pobrinula učiteljica Jelena Okun, a odgledali smo i dva crtića čakovečkog ŠAF-a čiji su koautori učenici naše škole Vanda Kipke i Zoran Šoltić. Cjelokupni program bio je popraćen ppt prezentacijom koja je sadržavala oko 150 fotografija iz crtića čiju su glazbu pjevali učenici. Jurica Vranović (7.b) posudio je svoj glas za najave koje su bile unaprijed snimljene s glazbenom pozadinom tako da je naš festival pomalo nalikovao Porinu. Scenu je uredila učiteljica Katarina Sabolek.
   Kruna svega bio je CD koji je snimljen prije festivala u školi pomoću školskih računala, a koji se prodavao po cijeni od 20 kuna. CD je izradio učitelj Davor Žerjav uz pomoć učitelja glazbe i djece. Treba napomenuti da CD traje 40 minuta, ima 14 pjesama (zborskih i solističkih), a za 12 skladbi učitelji Žerjav i Rodiger odsvirali su i snimili glazbu. Od prodaje CD-a i ulaznica skupljeno je 2500 kuna koje su se potrošile na opremanje škole.
TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 27. 1. 2011.

Ukupno: 570304
Ovaj mjesec: 1111
Ovaj tjedan: 322

Kalendar
« Kolovoz 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Tisak

Obrazovanje

Portali

Kazališta
 • HNK
 • Mala scena
 • z/k/m
 • Komedija
 • Trešnja
 • Centar za kulturu Ča...

preskoči na navigaciju